ZIJ werving & selectie

In een sollicitatiegesprek zijn er veel dingen die je wél doet en die ook goed zijn om te doen: je bent zakelijk, geeft oprecht antwoord op vragen en je laat merken dat je je verdiept hebt in het bedrijf. Maar welke dingen kun je beter niet zeggen of doen tijdens een sollicitatiegesprek? Als je kans wil maken op die droombaan kun je deze vier dingen beter achterwege laten…

1 Bluffen

‘Ben je bekend met methode X of Y?’ Als jouw antwoord eigenlijk ‘nee’ is, zeg dan niet: ‘o ja, dat ken ik wel’. Zeg eerlijk dat je er nog niet bekend mee bent, maar dat je je er wel graag in wilt verdiepen en dat je bereid bent om eraan te werken.

2 Moeilijk doen

De werkgever of recruiter die je tegenover je hebt zitten heeft de sollicitatievragen die hij/zij gaat stellen goed voorbereid. Doe dus niet moeilijk over de vragen zelf en geef er geen feedback op. Vraagt de werkgever jou bijvoorbeeld om jezelf in vijf woorden te omschrijven? Doe dat dan en houd een antwoord als: ‘Ik denk niet dat het mogelijk is om iemand in vijf woorden te typeren’ lekker voor jezelf.

3 De rollen omdraaien

Als sollicitant is het goed om zelfverzekerd over te komen, maar overdrijf niet. Onthoud bovendien dat je niet in de sollicitatiecommissie zit. Doe dus geen uitspraken als: ‘Volgens mij hebben jullie de ideale kandidaat wel gevonden’. Of dat zo is, bepaalt de sollicitatiecommissie wel.

4 Vaag zijn

Probeer altijd zo concreet mogelijk antwoord te geven. Vind je de baan een mooie uitdaging, beperk wat je zegt dan niet alleen tot een algemeen argument, maar vertel wát je dan zo uitdagend aan de functie vindt. Het is het beste om dan met drie concrete voorbeelden te komen, bijvoorbeeld: de managementfunctie, samenwerking met collega’s en de markt.

 

Bron: Intermediair.nl