ZIJ werving & selectie

Natuurlijk, je houdt het zakelijk, stelt vragen, bent oprecht in je antwoorden en laat merken dat je je verdiept hebt in het bedrijf. Maar wat kun je beter niet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek?

1. Bluffen
‘Ben je bekend met methode x of y?’ Als het antwoord eigenlijk ‘nee’ is, zeg dan niet ‘oh je, dat ken ik wel’. Zeg eerlijk ‘nee’ en dat je je er graag in wilt verdiepen en bereid bent eraan te werken.

2. Moeilijk doen
Recruiters bereiden sollicitatievragen goed voor. Doe dus niet moeilijk over de vragen zélf en geef hier vooral geen feedback op. Vraagt de werkgever jou om jezelf in 5 woorden te omschrijven? Doe dat dan en houd een antwoord als ‘Ik denk niet dat het mogelijk is om iemand in vijf woorden te typeren’ lekker voor jezelf.

3. De rollen omdraaien
Je mag best een beetje zelfverzekerd zijn, maar onthoud dat je niet in sollicitatiecommissie zit. Doe dus geen uitspraken als ‘volgens mij hebben jullie de ideale kandidaat wel gevonden’, want dat bepalen zij wel.

4. Vaag zijn
Wees concreet. Heb het niet over de baan als ‘uitdaging’, maar vertel wát je er werkelijk uitdagend aan vindt. Dus: ‘de managementfunctie, samenwerking met collega’s en de markt’. Kortom: kom (het liefst met 3) met concrete voorbeelden.

Bron: Intermediair.nl