ZIJ werving & selectie

Deze dagen kunnen we er niet omheen. Wijzelf en een groot gedeelte van onze opdrachtgevers, doen de  eerste gesprekken in de vorm van een video call. Het is een mooie kans om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Straks zijn we allemaal professionals in online solliciteren en het voeren van videogesprekken!

Wanneer je een online sollicitatiegesprek hebt (via Skype, Zoom, Hangout, noem maar op), dan is het belangrijk om aan de volgende punten gedacht te hebben.

  1. Uiteraard is het net als bij een fysiek gesprek, belangrijk dat je netjes en representatief bent gekleed. En dan niet alleen het bovenste gedeelte. Zorg ervoor dat je er net zo goed uit ziet als wanneer je fysiek naar een sollicitatiegesprek gaat.

 

  1. Zorg dat je de camera en microfoon van jouw toestel hebt getest. Voordat je het gesprek ingaat kan je bellen met bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid. Kunnen zij jou goed zien en horen? Top!

 

  1. Indien mogelijk, zorg ervoor dat je ergens zit waar je goed bereik hebt en een goede internetverbinding. Dit is misschien wel één van de belangrijkste punten. Wanneer het beeld of geluid hapert krijg je hele gekke gesprekken en kunnen jullie je niet goed focussen op het gesprek. Het zou zonde zijn als je hierdoor het gesprek vervroegd moet sluiten.

 

  1. Zoek een rustige plek op. Dit geldt voor zowel geluid als zicht. Je kinderen of huisdieren kan je natuurlijk niet op mute zetten (hoewel we dit soms wel zouden willen), maar wellicht is er een andere mogelijkheid waardoor je je handen vrij hebt. Mocht dit echt niet lukken, overleg het dan met jouw gesprekspartner en zorg dat diegene op de hoogte is. Wellicht is het een optie om het gesprek op een ander moment te plannen.

 

  1. Ga lekker met je gezicht in de zon zitten. Zo fijn dat dit nu kan. Zorg in ieder geval dat je niet tegen het licht in zit. Net als met het nemen van foto’s, kom je hierdoor zelf donkerder in beeld.

 

  1. Kom op tijd! Net als bij een fysiek gesprek is het belangrijk om op tijd te komen. Zorg dat je als eerste in het gesprek aanwezig bent.

 

  1. Start het gesprek positief. We krijgen natuurlijk dagelijks (vervelend) nieuws over de situatie en het is verfrissend om eens te starten met een positief bericht. Benoem wat goed is aan deze situatie, waardoor je juist de kans hebt om bepaalde skills verder te ontwikkelen en vergeet uiteraard het zonnetje niet. Dat deze er is, daar hebben we dan wel weer geluk mee.

 

  1. En, last but not least, zorg dat je net als bij elk ander sollicitatiegesprek, goed voorbereid het gesprek in gaat. Je hebt jezelf verdiept in de organisatie, functie en jouw gesprekspartner(s). Daarnaast heb je een goed verhaal over jouw cv en heb je verdiepende vragen paraat staan. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Meer weten over een goede voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek? Neem gerust contact met ons op en vraag om tips!

Go get them!

Gabriëlla