ZIJ werving & selectie

Voor velen van ons is thuiswerken de nieuwe standaard geworden. Inmiddels hebben we hier onze draai in gevonden. De een vindt het heerlijk, een ander blijft het lastig vinden. Het blijft een onderwerp wat ons allen bezighoudt. In deze blog wil ik jullie een aantal tips meegeven die wellicht de situatie betreft het thuiswerken (nog) positiever maken. Hoe kan je er voor zorgen dat je efficiënt en effectief  werkt en dat je ook mentaal fit blijft?

De situatie is voor iedereen anders. Het verschil zit al in onze gezins- en woonsituatie. De een is de hele dag alleen thuis en mist de sociale contacten, de ander wordt de hele dag omringd door zijn/haar partner en (jonge) kinderen en is juist op zoek naar stilte en rust. Misschien heb je een heel fijn huis en voel je je comfortabel of vraag je jezelf in een ander geval juist af hoe je in hemelsnaam kunt voorkomen dat je tegen de muren omhoog gaat vliegen. Qua werk inhoud zijn er ook allerlei variaties mogelijk; de een heeft het ontzettend druk, terwijl de ander zich wellicht zorgen maakt om de aanhoudende stilte. Banen veranderen en de focus komt soms heel ergens anders te liggen in een functie.

Het feit is dat we niet altijd alles kunnen veranderen aan de thuiswerksituatie. Tegelijkertijd kunnen onderstaande tips jouw situatie misschien wat verlichting bieden en een positieve vibe creëren.

Tip 1 – start de dag gezond

Een goed begin is het halve werk! Begin de dag met een wandeling, een gezond en voedzaam ontbijt en neem even wat tijd voor jezelf om de dag te starten. Wellicht heb jij baat bij een korte yoga-sessie om lekker wakker te worden. Zorg er ook voor dat je nadenkt over de kleding die je aantrekt. Doe gewoon alsof je naar je werk gaat en kleed je normaal aan. Je voelt je hierdoor productiever. Maak tevens aan het begin van de dag een plan, wat staat er op je to do list en hoe ga je je dag indelen. Je aan dit plan houden geeft voldoening aan het einde van de werkdag.

Tip 2 – richt je werkplek in

De een heeft thuis meer mogelijkheden om een werkplek in te richten dan de ander. Probeer voor jezelf een plek te creëren waar jij goed kan werken. Je werkplek is namelijk van invloed op je productiviteit. Werken aan de eettafel? Met een klein plantje kun je makkelijk een hoek van je tafel afzetten en zo een eigen plek creëren. Zicht op groen is ook nog eens goed voor je. Maak ook afspraken met de mensen waarmee jij je werkruimte deelt. Geef aan wanneer je een belangrijke afspraak hebt of wanneer je je echt even moet concentreren.

Tip 3 – pauzes

Inmiddels zijn we er allemaal wel achter gekomen dat van 9 tot 5 non stop achter je laptop zitten geen goed idee is. Tijdens een werkdag op kantoor loop je vaak even naar de koffieautomaat of naar een collega die aan de andere kant van de ruimte zit. Thuis beweeg je een stuk minder. Probeer voor jezelf diverse momenten in een dag te creëren waarbij je even loskomt van je computerscherm. Ga wandelen, de was opvouwen, met een kopje koffie even op de bank zitten of plan een online sportles.

Tip 4 – contact met collega’s

Ben jezelf ervan bewust dat het prettig is om ook niet werk gerelateerd contact te hebben met je collega’s. Je maakt normaal gesproken ook regelmatig een praatje.  Soms kan je spontaan je collega’s bellen om even bij te kletsen maar een momentje hiervoor inplannen is natuurlijk ook  goed.  Kies ook eens een keer voor videobellen om bij te praten! Er zijn ook veel creatieve manieren om online iets met elkaar te ondernemen. In deze tijd is verbinding belangrijker dan het ooit geweest is.

Tip 5 – beloon jezelf

Plezier en genieten zijn super belangrijk, vier je successen, ook de kleine. Je mag jezelf zeker af en toe belonen, heb je een deadline gehaald, een paar uur flink hard gewerkt of een taak afgerond waar je tegenop zag? Gun jezelf een moment om hiervan te genieten, misschien houd jij van een powernap op de bank, koop een mooie bos bloemen of trakteer jezelf eens op een lekker broodje van de bakker. Daarmee steun je ook nog eens de locals!

Tip 6 – trek op tijd aan de bel!

Het is heel normaal om je in deze tijden wat meer down te voelen dan normaal. De positieve kanten worden soms overschaduwd door de negatieve kanten van het thuiswerken. Voor iedereen is de situatie en ook het gevoel anders. We proberen allemaal om positief te blijven en helpen elkaar hierbij. Maar soms is het ook goed om je emoties toe te laten en even je hart te luchten bij collega’s of vrienden. Even lekker zeuren en klagen en misschien een keer uithuilen kan zeker helpen om de positieve vibe terug te vinden. Communiceer aan je collega’s, manager of vrienden wat jij nodig hebt.

Jorien

https://24taste.nl/mindfull-thuiswerken/

https://youki.nl/thuiswerken-leuker-effectiever/