ZIJ werving & selectie
De perfecte kandidaat heeft niet altijd het perfecte cv

Je hoort het vaak genoeg om je heen: ‘Think Big!’ ‘Dream Big!’ Je kunt worden wat je wilt zolang je er maar volledig voor gaat! Met deze laatste uitspraak ben ik, Jorien, het niet helemaal eens, want voor sommige beroepen heb je nu eenmaal bepaalde kennis of kunde nodig. Maar ik wil jullie in deze blog laten zien dat er wel veel mogelijk is in een carrière. Ook als je cv niet direct aansluit op een bepaalde functie. Groot denken mag dus zeker. Die droombaan, hoe ziet die er voor jou eigenlijk uit? En hoe zorg jij ervoor dat het jouw nieuwe baan wordt?

Korte omschrijving loopbaan: van dierenartsassistent naar secretaresse bij een agrarische makelaar tot recruitment consultant bij ZIJ; de voltooide opleidingen mbo Paardensport en hbo Educatie en Kennismanagement in de groene sector maken dit interessante plaatje compleet. Sommigen van jullie zullen hun wenkbrauwen ophalen bij het zien van deze informatie. Maar ik niet, want dit plaatje is namelijk mijn plaatje! Ik ben, al zeg ik het zelf, een goed voorbeeld van ‘de perfecte kandidaat heeft niet altijd het perfecte cv’. Dit is iets wat wij binnen ZIJ ook willen uitdragen. Tot op zekere hoogte valt er veel ‘aan te leren’ binnen een organisatie. Je kunt groeien in een rol en jezelf werkzaamheden eigen maken. Het belangrijkste is misschien wel de klik met het bedrijf en je collega’s. Persoonlijkheid is namelijk hetgeen wat niet te veranderen is.

Motivatiebrief – vertaalslag van cv naar functie

Een tijdje geleden vond ik mijn motivatiebrief terug voor mijn sollicitatie bij ZIJ. Deze brief heeft ervoor gezorgd dat mijn collega’s nader kennis met mij wilden maken. Mijn cv sloot, zoals je je misschien wel kunt indenken, niet helemaal aan bij het ideale plaatje. Een goede motivatiebrief kan dus zeker het verschil maken. Als recruitment consultant kan ik het erg waarderen als ik zie dat een sollicitant aandacht heeft besteed aan de motivatiebrief. Hiermee sta je bij mij al met 1-0 voor!

Het in je motivatiebrief maken van de vertaalslag van het cv naar de functie waarop je solliciteert is wat mij betreft heel belangrijk. Waarom spreekt de vacature je aan? Welke werkzaamheden zijn bekend en wat zou je nog graag willen leren? Jezelf onderscheiden van de menigte door middel van een korte toelichting over je kwaliteiten en persoonlijkheid helpt ook zeker. Probeer hierin authentiek te zijn! Kijk bij wat voor soort bedrijf je solliciteert. De vorm van de vacaturetekst kan al een hint opleveren voor de manier waarop je een goede motivatiebrief schrijft. Kun je dat ene grapje of die leuke woordspeling wel of niet maken? Wees in ieder geval kort en bondig, kies je woorden zorgvuldig en blijf dicht bij jezelf.

Welke functie en bedrijfscultuur passen bij jou? Dit is een vraag die je jezelf kunt stellen in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Waar ben je goed in? Waar word je blij van? Vind je dit lastig, lees dan eens een aantal vacatureteksten door en arceer de dingen die je aanspreken in de functie en de bedrijfs- of cultuuromschrijving. Na een tijdje ga je een patroon herkennen. Ga ook eens in gesprek met personen die een functie vervullen die jou interessant lijkt. Wat doen ze precies en hoe ziet hun dag eruit?

Denk in mogelijkheden

Probeer in je zoektocht te denken in mogelijkheden en leef je dromen na, want er is veel meer mogelijk dan je denkt. Neem mij als voorbeeld! Blijf wel realistisch, om chirurg te worden heb je nog altijd flink wat diploma’s en onderwijs nodig 😉

Wil jij eens met ons sparren over de mogelijkheden voor een nieuwe stap in jouw carrière? Of ben jij die opdrachtgever die op zoek is naar een nieuwe collega en deel jij ons motto? Wij komen graag in contact! info@zijmaakthetverschil.nl of 020 6888499.

Jorien