
Uit onderzoek is gebleken dat +/- 70% van de werknemers zich minder verbonden voelt met de organisatie sinds er geheel thuisgewerkt wordt. Onze (positieve) energie heeft hier grote invloed op. De cijfers liegen er niet om en laten een sterke daling zien in de positieve energie bij werkend Nederland. In deze blog neem ik je mee in hoe je de energie en tevens het werkgeluk van jouw medewerkers kan verhogen waardoor de binding wordt vergroot.
Om gemotiveerd te zijn en ons verbonden te voelen met een organisatie moeten wij als mens lichamelijk & mentaal fit zijn. Tuurlijk levert het aansporen van de wekelijkse/dagelijkse wandelingen en het sporten onder werktijd al een behoorlijke bijdrage. Maar ondanks deze ontwikkelingen daalt de verbinding die thuiswerkers voelen met hun werkgever nog steeds. Waarom? Wat minstens net zo belangrijk is als fit zijn, is het werkplezier. Werkplezier is o.a. afhankelijk van autonomie, samenwerken en groei. Door in te spelen op deze drie factoren vergroot je het werkplezier en hiermee dus ook de motivatie van mensen waardoor de binding met een bedrijf weer groeit.
Autonomie
Autonomie houdt in dat een medewerker het gevoel moet hebben dat hij of zij voldoende eigen invulling kan geven aan de werkzaamheden. Als manager geef je jouw collega’s het vertrouwen dat jij hen met een reden hebt aangenomen en erop vertrouwt dat zij weten hoe zij hun werk het beste kunnen doen. Minder top down management en meer coachend leidinggeven. De wat en waarom zijn duidelijk maar aan de hoe mag iemand eigen invulling geven.
Samenwerken
Wat voor invloed heeft het werk wat iemand verricht op de organisatie? Het is fijn als je feedback krijgt gedurende de tijd waardoor het resultaat van jouw werk tastbaarder wordt. Daarnaast is het van belang dat iemand weet welke bijdragen zijn of haar collega’s leveren aan dit proces en hoe dit samen zorgt voor een compleet eindproduct. Samenwerken en vooruitgang boeken. Een duidelijk doel waar iedereen zich voor inzet is belangrijk en werkt inspirerend.
Groei
Iemand wil persoonlijke groei doormaken en vooruitgangboeken in bijvoorbeeld het werk, vaardigheden en verantwoordelijkheden. Kijk samen met jouw medewerkers naar competenties en stippel uit hoe iemand zichzelf verder kan ontwikkelen. Maak deze stappen concreet en meetbaar! Geef iemand ook een gevoel van waarde. Vraag zijn of haar expertise over een onderwerp en laat mensen meedenken (bijvoorbeeld in projectgroepen).
Door aandacht te besteden aan deze drie aspecten zal de motivatie stijgen, het energielevel omhoog gaan en de binding met het bedrijf toenemen. Naast autonomie, groei en samenwerken is een regelmatige virtuele borrel, bingo, quiz of koffieafspraak natuurlijk ook van grote waarde!
Genoten van het lezen van deze blog maar ook interesse in andere onderwerpen? Reageer dan onder deze post met het onderwerp waar onze volgende blog, volgens jou over moet gaan!
Ben benieuwd naar jullie leuke ideeën!
Eva
Bronnen:
Alblas, G., & Wijsman, E. (2013). Gedrag in organisaties (6de editie). Noordhoff.
CBRE. (2020, 12 november). Core Talk: Werkgeluk [Video]. Qumu cloud. https://cbre.qumucloud.com/view/xD0fkm6OqZ1
Derks, M. (2020, 7 juli). Werkgeluk voor en tijdens corona uit de thuisomgeving. 2Daysmood. https://2daysmood.com/nieuws/werkgeluk-voor-en-tijdens-corona-cijfers-uit-de-thuiswerkomgeving/