ZIJ werving & selectie

September 2021, interview Els Hemelrijk

Els, wat is volgens jou de grootste verandering in het secretaresse vak?

Els: “Voorheen was een gerespecteerde secretaresseopleiding voldoende om te starten en nu zie je dat de meesten eerst nog een bachelor of master studie gaan volgen om daarna bewust voor het ondersteunende vak te kiezen.”

En is dat ook wat bedrijven graag willen?

Els: “Ja, steeds meer. Vooral in de advocatuur zie je veel rechtenstudenten na het afronden van hun studie heel bewust kiezen voor een PA functie bij een advocatenkantoor. Het vak van secretaresse is dusdanig veranderd dat een bachelor of master studie nu juist passend is. Er wordt zoveel meer van een secretaresse verwacht.”

Waar liggen die verwachtingen dan?

Els: “Steeds meer directeuren en managers zoeken een rechterhand die op hetzelfde niveau kan meedenken. Echt gelijkwaardig aan elkaar. Succes haal je samen.”

Kan je aangeven wat er zoal is veranderd in het vak?

Els: “De managers van nu zijn zelf heel handig met een computer, dat betekent dat de ondersteunende functies naast administratief veel meer organisatorisch worden. Echt dat 1-2tje. Soms heeft de secretaresse alles voorbereid en hoeft de manager alleen nog maar zijn of haar handtekening te zetten. Het kan heel ver gaan als de kennis aanwezig is én je het leuk vindt om je zover in het werk te verdiepen.”

Betekent dit dat je alleen nog maar met een afgeronde bachelor of master studie kunt starten in het secretaresse vak?

Els: “Gelukkig niet. Natuurlijk is dat papiertje belangrijk maar uiteindelijk gaat het om de juiste persoon. Heb je het in je om iemand of een team volledig te ontzorgen en word je daar oprecht blij van. Dat geeft de doorslag.”

Ben je blij met deze ontwikkelingen?

Els: “Natuurlijk! Kijk naar mij. Ik ben naast Office Manager ook verantwoordelijk voor de eerste screening van potentiële nieuwe secretaresses. Ik weet exact waar onze opdrachtgevers behoefte aan hebben en kan de net afgestudeerden goed uitleggen wat het vak anno 2021 te bieden heeft.”

Wel grappig dat ze tien jaar geleden riepen dat het secretaresse vak zou uitsterven.

Els: “Integendeel, het is er de laatste tien jaar alleen maar leuker op geworden. De functies zijn veel breder en uitdagender geworden. Meer verantwoordelijkheden en eigen inbreng zijn een vereiste tegenwoordig. Wellicht dat ze bedoelden dat de naam “secretaresse” zou uitsterven, want tegenwoordig zijn er zoveel verschillende namen voor een ondersteunende functie. “Assistant” lijkt het tot nu toe te winnen, 😊.”