Jij zult vast, net als de meeste werkzoekenden, gebruik maken van diverse websites op zoek naar dat ene pareltje, jouw baan! Op deze websites staan vacatures vanuit de organisaties zelf én vanuit diverse bureaus. Maar wat is nu precies het verschil tussen solliciteren via een bureau en rechtstreeks? En welke voor- en eventuele nadelen brengt het met zich mee? Dat leg ik je in deze blog graag uit!
Een bureau zorgt er kortgezegd voor dat vraag en aanbod samen worden gebracht. Je kunt het zien als ondersteunende schakel tussen jou als werkzoekende en de organisatie. Dé manier om net even wat meer informatie van elkaar te krijgen, zelfs nog voordat je met elkaar in gesprek gaat. Om de perfecte match te kunnen realiseren is het belangrijk dat een bureau de organisatie én jou als persoon goed leert kennen. Een persoonlijke kennismaking en een uitgebreid gesprek is hiervoor, volgens ons, een vereiste. Alleen dan kunnen jullie echt samengebracht worden. Wij geloven namelijk dat ook zonder een perfect aansluitend cv jij de geschikte kandidaat kan zijn! Een bureau is ervoor om de organisatie hiervan te overtuigen.
Kleine bureaus zijn meer gespecialiseerd dan grote bureaus
Waar een groot bureau vacatures heeft van loodgieter tot aan dierenarts, focussen kleinere bureaus zich meer op een bepaalde niche. Dit houdt in dat de focus ligt op een klein, afgebakend gebied, zoals functie, branche en/of geografisch gebied. ZIJ valt ook onder deze categorie. Wij richten ons voornamelijk op secretarieel, ondersteunend en administratief personeel. Dit zorgt ervoor dat wij precies weten wat al deze functies leuk en uniek maakt, maar ook dat wij jou heel gericht kunnen adviseren.
Kleine niche bureaus werken daarnaast vaak samen met organisaties binnen een bepaald geografisch gebied, denk aan Amsterdam. De grotere bureaus hebben juist opdrachtgevers door heel Nederland. De organisaties waar zij mee werken zijn vaak heel divers en de functies kunnen ontzettend van elkaar verschillen. De grotere bureaus hebben dan ook een ontzettend groot aanbod, voor ieder wat wils. Wat je wel ziet is dat de grotere bureaus opgesplitst zijn in diverse afdelingen zodat je toch gericht geholpen kunt worden.
Het is aan jou de taak om uit te zoeken wat voor soort bureau jij prettig vindt. De één hecht waarde aan de persoonlijke aanpak van een klein bureau, de ander geeft juist de voorkeur aan een groot en divers aanbod.
Een bureau is verantwoordelijk voor het gehele proces
Van het schrijven van de vacature, het voorstellen van jouw profiel, het inplannen van de gesprekken, de onderhandelingen over (bijvoorbeeld) jouw salaris, tot aan het proosten op jouw getekend contract. Een bureau helpt jou met de voorbereidingen voor het (spannende) sollicitatiegesprek. Het maakt namelijk niet uit hoe vaak jij een sollicitatiegesprek hebt gehad, het blijft spannend! Een beetje hulp en houvast is dan ook vaak wel fijn. Wie zijn jouw gesprekspartners? Welke kledingstijl past bij de organisatie? Hoe kan je zo goed mogelijk je kwaliteiten benadrukken en je aandachtspunten benoemen? Een goede voorbereiding is het halve werk en hierdoor kan jij een stuk zelfverzekerder het gesprek ingaan.
Wat betekent dit nog meer voor jou als werkzoekende?
Als werkzoekende worden er diverse belangrijke, en soms lastige, taken uit handen genomen. Een bureau kan jou van informatie voorzien over de organisatie, het team en/of de mensen waarvoor en waarmee je komt te werken. Waar ligt de nadruk op in de functie en hoe goed past dit bij hetgeen jij zoekt. Jij kunt je wensen en eisen open bespreken met jouw contactpersoon binnen het bureau. Eventuele twijfels kunnen worden uitgesproken en dit is vaak lastiger als je rechtstreeks bij de organisatie solliciteert.
Een bureau kan een goede inschatting maken of jij als werkzoekende bij de organisatie en in de functie past. Een organisatie heeft op haar beurt weer vertrouwen in het betreffende bureau, anders zouden ze immers niet met elkaar samenwerken. Hierdoor kan het zijn dat een organisatie net wat sneller openstaat om naar jouw cv te kijken. De organisatie gaat er namelijk vanuit dat dit bureau al een gedegen selectie heeft gemaakt. En daarbij, ook al solliciteer je op een specifieke vacature, het bureau zal altijd bekijken of er nog andere vacatures interessant voor jou kunnen zijn. Net zolang tot jij die superleuke nieuwe uitdaging hebt gevonden.
Wat ook goed is om te weten, is dat bureaus gebruik maken van diverse vormen van samenwerken. Het is slim om van tevoren te vragen wat voor soort contract(en) je eventueel zou kunnen krijgen. Denk hierbij aan een uitzend- of detacheringscontract of kom je direct bij je nieuwe werkgever in dienst? Een bureau kan jou vaak alles vertellen over de vorm en inhoud van de verschillende contracten.
En daarna?
Ook in de tijd vlak nadat jij bent begonnen in je nieuwe baan onderhoudt een bureau contact met jou. Zijn jullie beiden tevreden en verloopt alles naar wens? Soms kan het lastig zijn om tijdens een proef- of uitzendperiode bepaalde zaken aan te kaarten bij de nieuwe werkgever. Een bureau kan je hierbij helpen. Je kunt erop vertrouwen dat het bureau de organisatie goed kent en dat het bureau jou hierdoor waardevolle adviezen kan geven. Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt bij een bureau en je contactperso(o)n(en) binnen dit bureau. Het gaat tenslotte om een nieuwe baan en niet om een nieuwe broek. Zeker als je nog zoekende bent kan een bureau veel uitkomsten bieden. En een mooie bijkomstigheid is dat er nu drie flessen champagne opengetrokken mogen worden in plaats van twee!!
Jorien
Wil jij weten wat ZIJ voor jou kan betekenen? Of zou je gewoon eens wat advies willen ontvangen? Neem snel een kijkje op onze website en neem contact op! www.zijmaakthetverschil.nl
Ben jij ook zo benieuwd hoe een dag er voor een consultant bij ZIJ uitziet? Houd dan vooral onze Socials in de gaten!