ZIJ werving & selectie
Els Hemelrijk over veranderingen in het secretaressevak: “Succes behaal je samen”

Het secretaresse vak bestaat al bijna honderd jaar, maar is tegenwoordig niet meer hetzelfde als vroeger. We spreken Els Hemelrijk, officemanager en recruitment assistant bij ZIJ, over de veranderingen in het beroep van secretaresse. Waar komen die veranderingen precies uit voort, wat betekent het voor de vooropleiding en hoe is het vak door de jaren heen inhoudelijk veranderd? 

Veranderde verwachtingen

De grootste verandering in het secretaresse vak zit hem volgens Els in de vooropleiding van secretaresses. “Voorheen was een gerespecteerde secretaresseopleiding voldoende om te starten. Nu zie je dat de meesten eerst nog een bachelor- of masterstudie gaan volgen om daarna bewust voor het ondersteunende vak te kiezen.” Volgens Els is dat ook precies wat bedrijven graag willen. “Je ziet het steeds meer. Vooral in de advocatuur zie je veel rechtenstudenten na het afronden van hun studie heel bewust kiezen voor een PA-functie bij een advocatenkantoor. Het vak van secretaresse is dusdanig veranderd dat een bachelor- of masterstudie nu juist passend is. Er wordt zoveel meer van een secretaresse verwacht.”

Els ziet duidelijk waar die verwachtingen tegenwoordig precies liggen. “Steeds meer directeuren en managers zoeken een rechterhand die op hetzelfde niveau kan meedenken. Echt gelijkwaardig aan elkaar. Succes behaal je samen.”

Veranderingen in het secretaresse vak

Niet alleen de verwachtingen, maar ook het vak zelf is veranderd. Els: “De managers van nu zijn zelf heel handig met een computer. Dat betekent dat ondersteunende functies naast administratief veel meer organisatorisch worden. Echt dat een-tweetje. Soms heeft de secretaresse alles voorbereid en hoeft de manager alleen nog maar zijn of haar handtekening te zetten. Het kan heel ver gaan als de kennis aanwezig is én je het als secretaresse leuk vindt om je zo ver in het werk te verdiepen.”

Gelukkig betekenen de veranderingen die Els noemt niet dat je alleen nog maar met een afgeronde bachelor- of masterstudie aan de slag kunt als secretaresse. “Natuurlijk is dat papiertje belangrijk, maar uiteindelijk gaat het om de juiste persoon. Heb je het in je om iemand of een team volledig te ontzorgen en word je daar oprecht blij van? Dat geeft de doorslag.”

Goede ontwikkelingen

Els is blij met de ontwikkelingen binnen het vak. “Kijk naar mij! Ik ben naast officemanager ook verantwoordelijk voor de eerste screening van potentiële nieuwe secretaresses. Ik weet exact waar onze opdrachtgevers behoefte aan hebben en kan de net afgestudeerden goed uitleggen wat het vak anno 2023 te bieden heeft.”

Tien jaar geleden hoorde je weleens dat het vak van secretaresse zou uitsterven. Dat de genoemde veranderingen niet betekenen dat het vak met uitsterven wordt bedreigd staat volgens Els als een paal boven water. “Integendeel, het is er de laatste tien jaar alleen maar leuker op geworden. De functies zijn veel breder en uitdagender geworden. Meer verantwoordelijkheden en eigen inbreng zijn een vereiste tegenwoordig. Wellicht dat ze destijds bedoelden dat de naam ‘secretaresse’ zou uitsterven, want tegenwoordig zijn er zoveel verschillende namen voor een ondersteunende functie. ‘Assistant’ lijkt het tot nu toe te winnen.”