ZIJ werving & selectie

Wie doet wat in de paringsdans die solliciteren heet? Hier volgt een eenvoudig ezelsbruggetje.

Te vaak hoor je mensen terugkomen van sollicitatiegesprekken met uitspraken als ‘ik heb te veel gepraat’, ‘ik heb niets gevraagd’ of ‘alleen de manager was aan het woord’. Daarom in dit artikel een kraakheldere tip, geen moeilijke wetenschappelijke analyse. Lekker simpel, behapbaar én toepasbaar. In iedere sollicitatie gaat het om de balans tussen Ik, Jij en Wij.

Ik

Hierbij vertel je over jezelf. Wie je bent, wat je doet en wat je kunt. Je beargumenteert, maakt zaken concreet en overzichtelijk. Dit is jouw moment om te shinen. Jouw moment in de spotlight. Hier gaat het over dus over jou. Pak je kans en pak je moment.

Jij

Dit is de fase waarin de werkgever aan het woord is. De werkgever vertelt wat hij/zij doet, wat het bedrijf doet. Dit is ook het moment dat er uitgelegd wordt waar ze echt naar op zoek zijn en je krijgt meer informatie over de functie. Gebruik dit moment dan ook om door te vragen en nóg meer informatie te krijgen.

Wij

Dit is de fase waarin het echt spannend én leuk wordt. In de Wij-fase van het gesprek gaan jullie kijken of het past. Kloppen jouw verhaal, kennis en kunde met de eisen en verwachtingen die de werkgever van een nieuwe medewerker heeft? Onderzoek, praat, vraag en onderzoek het nog eens. En wees kritisch, vraag ook door.

De balans tussen vragen en vertellen

Er is nog iets wat van belang is voor een goed lopend gesprek. Het is natuurlijk helemaal goed als sollicitanten goed kunnen vertellen over wat ze hebben gedaan. Maar overdaad schaadt. Zorg daarom dat je ook de werkgever in zijn rol laat. Laat hem vertellen en stel hem ook vragen. Wanneer je alleen maar wilt praten en vertellen, wordt het nooit een echt gesprek. Dan voelt het aan als een eerste date waarbij iemand constant over zichzelf vertelt. Dan ga je niet lekker naar huis aan het einde van de avond.

Vragen stellen is heel belangrijk. Je gesprekspartner voelt zich serieus genomen en daarbij krijg je steeds meer informatie over wat voor hem van belang is. Je zit niet bij je nieuwe schoonouders waarbij je alleen maar lief mag knikken en lachen. Dus stel vragen over wat je verteld wordt. Niet constant je gesprekspartner onderbreken, wacht op het juiste moment.

Remember: Ik, Jij, Wij. Het was nog nooit zo makkelijk.