ZIJ werving & selectie

‘Ik ben proactief, kan meerdere ballen tegelijk in de lucht houden, ben oplossingsgericht en blink uit in organiseren en plannen.’ De gemiddelde sollicitant die op een ondersteunende functie solliciteert zal een soortgelijk antwoord geven op de vragen: ‘waar ligt jouw kracht?’ en: ‘waarom past een ondersteunende functie jou zo goed?’ Een mooi antwoord natuurlijk, maar of dit genoeg indruk maakt op jouw gesprekspartner is de vraag. In deze blog legt Jorien van ZIJ uit hoe je jezelf kunt onderscheiden van de rest in een sollicitatieprocedure.

Het proces start bij het vinden van een vacature waar jij enthousiast van wordt. Zie jij overeenkomsten in wat er gevraagd wordt en wat jij te bieden hebt? Dit kan op verschillende gebieden zijn en het is belangrijk om hier even bij stil te staan. Pas je als persoon in het profiel? Ben je bekend met (een groot deel van) de werkzaamheden? Spreken de cultuur en omschrijving van het bedrijf je aan? Ligt de salarisrange en het aantal uur in de buurt van wat jij voor ogen hebt? Als jij op deze vragen met ‘JA’ kunt antwoorden dan is dit wellicht een geschikte vacature om op de solliciteren. Kijk goed naar wat er gevraagd wordt en probeer in te schatten of je een reële kans maakt om in aanmerking te komen.

Is dat het geval, dan is het tijd om je motivatiebrief en cv op te stellen. Probeer iedere keer als je deze verstuurt beide aan te passen aan de vacature. Wordt er in de vacature bijvoorbeeld aangegeven dat er veel agendabeheer in de functie voorkomt, noteer deze ervaring dan als een van de eerste in de opsomming van je werkzaamheden op je cv. Maak in je motivatiebrief kort en bonding duidelijk waarom je op de functie solliciteert en waarom je jezelf een geschikte kandidaat vindt.

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Yes, je brief is goed ontvangen en je mag op sollicitatiegesprek! Allereerst bereid je je goed voor op het gesprek. Neem de website, de vacature en alle informatie die je hebt grondig door. Heb je vragen? Noteer deze kort en bondig zodat je ze er eventueel bij kunt pakken tijdens het gesprek. Maar hoe ga je nu het punt ‘jezelf onderscheiden van de rest’ tackelen? Wat hiervoor belangrijk is, is om na te denken waar jouw kracht nu precies ligt. Waar ben je écht goed in? Probeer niet met standaardantwoorden te komen. Heb je bijvoorbeeld wel eens een mooie terugkoppeling van een collega of werkgever gekregen? Of zeggen je vrienden of familie altijd hetzelfde positieve over jou? Gebruik dit. Weet je dit niet direct, vraag het dan eens aan je collega’s, vrienden of familie.

Maak het verschil met praktijkvoorbeelden

Om goed uit te kunnen leggen waaróm je ergens goed in bent, is het belangrijk om voorbeelden te geven. In welke situaties heb jij laten zien dat je proactief bent? Welk event heb jij georganiseerd of welke interessante content heb jij gecreëerd? Voorbeelden uit de praktijk werken ontzettend goed om aan te geven wat jij in je mars hebt. Hierdoor maak jij het verschil in jouw sollicitatiegesprek!

Wat spreekt jou aan?

Vind je het lastig om aan te geven wat goed bij je past of waarom je op een vacature solliciteert, probeer dan het volgende: pak een aantal vacatures die je op het eerste gezicht aanspreken en arceer vervolgens per vacature hetgeen wat je aanspreekt. Dit kan zijn op gebied van de werkzaamheden, bedrijfscultuur of het type organisatie. Door dit te doen en de gearceerde delen naast elkaar te leggen krijg je een beeld van hetgeen wat jou aanspreekt in een vacature. Dit kun je in een sollicitatiegesprek dan ook duidelijk beargumenteren.

Wees jezelf!

Als laatste is het natuurlijk van groot belang dat jij jezelf bent in een sollicitatiegesprek. Antwoord oprecht en eerlijk. Maak dingen niet mooier dan ze zijn. Bijna alle organisaties hechten veel waarde aan een goede match met het team. Probeer goed te omschrijven hoe jij bent als collega en in wat voor team jij het beste past. Je wil jezelf van je beste kant laten zien, maar je hoeft hierin niet te overdrijven. Geef ook aan wat je ontwikkelpunten zijn (iedereen heeft deze!) en geef aan hoe jij hier actief mee bezig bent of mee omgaat. Een negatieve ervaring bij een werkgever kan voorkomen. Leg de situatie kort uit, maar maak je vorige werkgever niet zwart. Blijf hierin professioneel. Stel tevens vragen, toon interesse in je gesprekspartners en geef het aan als je nerveus bent of als je even moet nadenken over een antwoord. Dat zal jouw gesprekspartner alleen maar waarderen.

Verloopt het gesprek niet soepel, blijf je nerveus, of word je zelfs steeds nerveuzer in het gesprek? Dit is meestal een teken dat dit niet jouw baan of bedrijf is. Het plezier van een nieuwe uitdaging begint al bij het eerste gesprek!

Wil jij ook een keer sparren over succesvol solliciteren? Of heb je vragen over deze blog of een van onze vacatures? Neem dan contact op via info@zijmaakthetverschil.nl of 020 6888499. Wij staan voor je klaar!